Harta site-ului
Ajutor
Asociația Utilizatorilor de Apă pentr Irigare Coșnița s-au întrunit în ședință de totalizare a activității
Asociația Utilizatorilor de Apă pentr Irigare Coșnița s-au întrunit în ședință de totalizare a activității

La data de 18 februarie 2022, în incinta Casei raionale de Cultură din s. Coşniţa, s-a petrecut adunarea generală a Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigare ,,Coşniţa” (AUAI ,,Coşniţa”).
La adunare au  participat: membrii Consiliului de administrare a AUAI ,,Coşniţa”, membrii reprezentanţi ai  utilizatorilor agricoli din sectoarele SCI  Coşniţa, reprezentantul Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova dna Valentina Catanoi, specialist Agenția Apele Moldovei, Andrei Turcu, precum și specialiştii Secției agricultură şi cadastru.
Ședința a avut pe ordinea de zi o agendă din douăsprezece întrebări. Activitatea asociaţiei pe parcursul anului 2022 a fost adusă la cunoştinţă tuturor membrilor asociaţiei şi celor prezenți care au asistat la adunare, de către preşedintele Consiliului de administrare AUAI ,,Coşniţa” dl Sergiu Grîjancovschi. Printre raportori au mai luat cuvânt dl Nicolae Rusu – director AUAI Coșnița, dna Mariana Abaturov – contabil AUAI Coșnița și dl Sergiu Verlan – președintele Comisiei de soluționare a litigiilor.  Raportorii au adus la cunoştinţă succesele şi problemele de lucru cu care s-a confruntat asociaţia pe parcursul anului 2021. Astfel, în 2021 au fost pompate 346 225 m3, iar pentru anul 2022 se planifică de a utiliza peste 1mln m3 apă. Prețul pentru 1 mde apă folosit la irigare pentru membrii asociaţiei pe anul 2021 a fost de 3 lei, pentru non membru de 9 lei m3, iar pentru anul 2022 v-a constitui 4 lei/ m3 pentru membrii asociației și 8 lei/ m3 pentru nonmembri. De asemenea a fost majorată pentru anul 2022 plata cotizaţiei pentru 1ha, constituind 400 lei, față de anul 2021 care a fost de 240 lei. Cotizația de aderare ca membru rămânând și anul curent de 800 lei.                           
Din cauza că anul 2021 a fost un an ploios, asociația a înregistrat un volum de apă pompat mai mic față de cel preconizat, respectiv a înregistrat și venituri mai mici din partea serviciilor de irigare comparativ cu cele planificate la început de an. Însă, cheltuielile suportate pentru reparația și întreținerea sistemului de irigare au depășit veniturile, astfel încât asociația a utilizat mijloace financiare din fondul de rezervă.      Totodată, în urma discuțiilor dintre conducerea și membrii asociației, au fost înaintate propuneri despre contorizarea tuturor echipamentelor de irigare și neadmiterea furtului de apă din sistemă. De asemenea, s-a propus ca să fie excluși din membri ai asociației până la 1 mai anul curent, persoanele care au acumulat datorii istorice la cotizații.
Președintele asociației dl Sergiu Grîjancovschi își propune în continuare dezvoltarea asociației cu membri responsabili și ca toate terenurile supuse irigării să fie prelucratete.
Mihail BERZAN, specialist superior SAC

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Asociația Utilizatorilor de Apă pentr Irigare Coșnița s-au întrunit în ședință de totalizare a activității - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta